Svenska

Introduktion och välkommen

Varmt välkommen till Safe Communities Portugal, som är en registrerad ideell förening som drivs av volontärer. Vi hjälper den utländska befolkningen som bor i Portugal, samt besökare och turister att skaffa sig uppdaterad information om räddningstjänst, säkerhetsåtgärder samt krisinformation. Det kan till exempel handla om polisiära frågor, brottsförebyggande åtgärder, it-brottslighet eller kriser orsakade av t ex naturkatastrofer eller pandemier som Covid-19.

Safe Communities Portugal har ett nära och officiellt samarbete med den portugisiska regeringen för att bidra till att sprida korrekt, officiell information och ge råd i frågor som är viktiga för hela samhället. Detta vill vi göra på ett språk som du kan förstå. I nuläget publiceras all information i första hand på engelska. Vår ambition är att kunna översätta mer material även till andra språk framöver.

Om du har möjlighet att hjälpa till som volontär och översätta material på vår hemsida och på vår Facebooksida, från portugisiska eller engelska till svenska, kommer det att hjälpa alla de svensktalande som bor i Portugal. Kontakta oss på info@safecommunitiesportugal.com så berättar vi mer.

Vi samarbetar med flera ambassader och det är viktigt att besöka ambassadens hemsida och i första hand kontakta dem om du behöver information eller konkret hjälp. Kontaktuppgifter till svenska ambassaden i Lissabon:


POSTADRESS : Embaixada da Suécia Rua Miguel Lupi 12-2°-Dto 1249-077 Lissabon Portugal
TELEFON: +351 213 942 260
HEMSIDA : https://www.swedenabroad.se/sv/utlandsmyndigheter/portugal-lissabon/kontakt/
I samband med COVID-19-utbrottet vill vi delge dig följande information samt några viktiga bilagor från Direktor-General of Health och andra officiella källor. Du hittar dessa längst ner på denna sida. Observera att information och råd kan komma att ändras, så följ nyheterna noggrant. Du gör det enklast genom att titta på Safe Communities Portugals hemsida under fliken ”Covid-19” eller via vår Facebooksida.

COVID-19

https://www.safecommunitiesportugal.com/wp-content/uploads/2020/12/washing-hands.jpg Personlig hygien Glöm inte att tvätta händerna noggrant i 20 sekunder med tvål och vatten. Detta ger dig det bästa grundskyddet. Tvätta ofta och alltid efter att ha återvänt till hemmet (efter träning, shopping, när du slängt skräp på soptunnan etc). Detta är särskilt viktigt om du har haft fysisk kontakt med t ex dörrhandtag, soptunnelock, väggar, kundvagnar etc utanför ditt hem.

Om du har råd med dem och om de finns tillgängliga i handeln – använd alkoholbaserade geler på händerna och utanpå skyddshandskar om du använder sådana. Detta är viktigt för att inte sprida eventuell smitta vidare från en yta till en annan. Hosta och nys alltid in i en näsduk om du inte bär en mask eller i armvecket om du inte har något papper tillgängligt.

https://www.safecommunitiesportugal.com/wp-content/uploads/2020/12/covid-19.jpg Socialt Avståndstagande och köande – Respektera socialt avståndstagande på 2 meter – detta är längden på en dubbelsäng eller en ytterdörr för att ge det perspektiv. Detta är särskilt viktigt i butiker och andra offentliga platser som för närvarande är öppna, både för att skydda dig, personal och andra medmänniskor. Detta inkluderar kö för att komma in i en butik. (…. ta med ett paraply om det ser ut som det kommer att regna så att du inte lockas att stå nära andra under ett litet tak)

Respektera även de linjer som har dragits på golvet i stormarknader eller utanför butiken där det finns en strikt inträdesgräns. I små butiker är det normalt regeln ”en ut – en in” och på stormarknader i förhållande till deras storlek och personal. Det är också viktigt när man går förbi människor på gatan, att upprätthålla 2 meters avstånd.

https://www.safecommunitiesportugal.com/wp-content/uploads/2020/12/hand-disinfection.jpg Ansiktsmasker – Det finns två huvudtyper av masker: så kallade “gemenskapsmasker” (som de flesta kommer att bära i vardagliga, offentliga sammanhang) och kirurgiska masker.

Regeringen i Portugal rekommenderar användning av kirurgiska masker till all vårdpersonal, personer med andningssvårigheter som t ex astma, samt till människor som besöker vårdinrättningar.

Regeringen råd till mer utsatta riskgrupper, särskilt äldre (över 65 år), som lider av kroniska eller immunnedsättande sjukdomar, bör bära kirurgiska masker när de lämnar huset.

DGS råd lyder: “Alla, även de som inte tillhör en riskgrupp, bör överväga att använda gemenskapsmasker i samband med besök i stängda utrymmen med många människor (stormarknader, apotek, kollektivtrafik, etc.). Detta skall ses som en ytterligare skyddsåtgärd och komplettering till socialt avståndstagande, handtvätt och rutin vid hostning etc.

https://www.safecommunitiesportugal.com/wp-content/uploads/2020/12/covid-19.jpg Sophantering – Förenkla för sopåkare genom att inte fylla soptunnorna mer än att de går att stänga samt att inte fylla säckar till mer än ¾ oavsett om de skall placeras i soptunnan eller utanför. VÄNLIGEN släng gummi- och latexhandskar ansvarsfullt – väl förpackade i förslutna påsar. Kasta dem absolut inte på gatan eller i offentliga papperskorgar där de kan komma i kontakt med andra medborgare eller kan spridas ut av djur, t ex fåglar eller hundar.
Körning och bilhygien – Använd desinficerande våtservetter (t ex bakteriedödande städservetter) för att torka av handtag till bilar, motorcyklar och cykelstyren etc varje gång du använder fordonet. Rengör även invändiga dörrhandtag samt växelspak och parkeringsbroms i bilen.

Välmående

Se till att du behåller ditt välmående, även mentalt, under perioder av isolering och begränsad rörlighet i enlighet med lagen genom att:

  • få någon form av motion nära eller i ditt hem
  • gå med din hund nära ditt hem
  • tala med familj och vänner via telefon, eller på sociala medier
  • prata med grannar via balkonger eller på avstånd i trädgården
  • låta hjärnan stimuleras av frågesporter och pussel
  • fokusera på det du KAN göra istället för att lägga energi på det som du är förhindrad att göra just nu.
  • upprätthålla en vardagsrutin, t ex att klä på dig ordentligt, laga middag etc. Unna dig gärna något på helgen, så nära din vanliga helgrutin som möjligt.
  • Följa supportwebbplatser (såsom SCP) för att hålla dig uppdaterad med utvecklingen och förändringar i situationen – samt väderprognoser så att du kan planera dina få resor utanför hemmet på bästa sätt.
  • Försök att ta till dig fakta utan att lyssna för mycket på spekulationer och oroande diskussioner.

https://www.safecommunitiesportugal.com/wp-content/uploads/2020/12/heart-.jpg Support – Det finns både information och tjänster som du kan ta hjälp av om du känner dig nedstämd. Det finns ett antal stödtjänster som är bra att känna till, online, genom radio och tv, samt lokala kommunala stödtjänster. Notera viktiga telefonnummer, spara webbplatser och ladda ner eller skriv ut faktablad och ha dem tillgängliga.

På vår hemsida under Covid-19 finns en länk till många olika forum för stöd och information.

Ta hand om andra som är mindre kapabla att klara sig själva När du ska åka och handla, kan du handla åt en granne samtidigt? Håll utkik efter och hjälp andra människor i ditt grannskap – särskilt om du har en bil. Tänk framför allt på äldre och barnfamiljer som inte kan inte komma ut så mycket till butiker på ett enkelt sätt.

Stanna hemma så mycket som möjligt och respektera lagen –Detta är fortfarande ett av de bästa försvaren mot att pandemin sprider sig och att upprätthålla din och din familjs hälsa. Fundera på om resan verkligen måste göras och när du är ute, undvik att träffa andra människor i möjligaste mån.

https://www.safecommunitiesportugal.com/wp-content/uploads/2020/12/be-aware.png Se upp med förfalskade produkter

Förfalskade medicinska produkter som säljs under coronakrisen och inte uppfyller de nödvändiga kvalitetsnormerna, utgör ett verkligt hot mot folkhälsan och säkerheten. Sådana produkter inkluderar läkemedel, falska testkit, falska råd, skyddskläder och ansiktsmasker Människor som köper dessa falska produkter har en falsk känsla av säkerhet, medan de i själva verket lämnas oskyddade mot viruset. Safe Communities rekommenderar att du inte svarar på oönskade erbjudanden på sociala medier, via e-post eller på internet. Helt enkelt bara ta bort dom och dela inte!
Brottsförebyggande åtgärder
Att göra en semesterresa är en spännande upplevelse. Upptäcka nya kulturer, nya miljöer och inte minst njuta av de olika upplevelser som olika platser har att erbjuda. När du kopplar av kanske du sänker din försiktighetsnivå såpass mycket att du kan stöta på problem och svårigheter, som kan påverka din semester negativt. För att hjälpa er att ha en säker, trygg och angenäm resa och att undvika en del fallgropar, läsa gärna “The Safe Holiday Guide for tourists” dvs “En turistguide för en trygg semester”, skriven på ert eget språk. Genom att klicka på flaggan längs med meddelandet väljer du ditt språk. Ha en Jätteskön Semester!

Download PDF